kruidenmiddag daslook

Wat een middag was dat: Mark Borrmann had zich terdege voorbereid en was al weken allerlei recepten met daslook aan het uitproberen en op onderzoek uit naar alle voordelen en bijzonderheden over daslook. We zijn eerst in de tuin gaan kijken bij ons prachtig perk daslook, wat vorig jaar door een enthousiaste nieuwe vrijwilliger zo van alle wortels was beroofd dat wij dit jaar sowieso heel verbaasd waren dat alles gewoon weer opkwam. De wortels zaten blijkbaar nog dieper. Het verschil met het lelietje van dalen heeft Mark zeer uitgebreid uitgelegd. Vooral het verschil van blad en het feit dat daslook heel erg naar uien en knoflook ruikt en het lelietje van dalen niet, dat maakt het verschil. Er wordt van gezegd dat in Duitsland, waar veel mensen in de natuur op zoek gaan naar daslook, dat er ieder jaar wel mensen dood gaan door het eten van dat lelietje van dalen. 

Daslook is bloedzuiverend, bevat veel vitamines. etc.etc.

Daslook

‘eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktersvrij’

 De geslachtsnaam ‘Allium’ betekent ‘look’. De soortnaam ‘ursinum’ betekent ‘beer’. Dit verwijst naar het oude volksgeloof dat men dacht dat beren die uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten.

De bloeitijd is van april tot juni. De verspreiding vindt plaats via mieren. In Nederland is het kruid beschermd.

Daslook wordt veel gebruikt bij spijsverteringsstoornissen, falutelentie. Het is een zuiverend kruid, met name voor de lever en dus de huid en de gal. Het stimuleert de spijsvertering en helpt een verstoorde darmflora herstellen. Goed bij aderverkalking, hoge bloeddruk, bij problemen met de luchtwegen werkt het ook. verder heeft het een antibiotische en antisceptische werking en schimmeldodend .

Van daslook kan je een lekkere salade maken, maar ook een pesto of in de kruidenboter.

Author: botanisc

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
26 ⁄ 13 =